Language:

  • English
  • Deutsch
  • Español
  • Nederlands
  • Austrian
  • Slovenščina

voice@dshs-koeln.de | @Voicessport

Voice logo

Overzicht

Stemmen voor de waarheid en waardigheid – de bestrijding van seksueel geweld in de Europese Sport door de stemmen van de betrokkenen.

Door te luisteren naar de verhalen van mensen die getroffen werden door seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport, zal het VOICE project cruciale onderzoeksgegevens opleveren over de Europese sport.

Deze nieuwe informatie dient als basis voor de uitwisseling van kennis en het ontwikkelen van educatief materiaal.

Dit project heeft als doel de sportwereld beter te wapenen in de strijd tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport en de integriteit van de sport te versterken.

Op 5 september 2017 organiseren we het VOICE erkenningsmoment waarop slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport het word zullen nemen en we samen met de sportsector nadenken over hoe het preventiebeleid beter kan.

Heir vind je alle informatie over het programma en de inschrijving.

Doelstellingen

Wij zijn ervan overtuigd dat initiatieven voor de preventie van seksueel grensoverschrijdend gedrag waardevoller en effectiever zijn indien zij gebaseerd zijn op de ervaringen van mensen die erdoor getroffen werden. We willen instrumenten ontwikkelen die de sportwereld aanspreken en de nodige kennis overbrengen opdat mensen weten hoe ze moeten handelen.

Kijk VOICE overzicht film

Het onderzoek zal:

  • Mensen die getroffen werden door seksueel geweld de ruimte bieden om hun verhaal te doen
  • Reflecteren over de oorzaken, de aard en de omstandigheden van grensoverschrijdend gedrag en misbruik in de sportcontext.
  • Publicaties voortbrengen met daarin aanbevelingen voor preventie.

Dit type onderzoek is erg gevoelig en daardoor onderhevig aan strikte ethische procedures en protocollen. 

Belangrijkste acties

De VOICE – project is gestart in januari 2016 en zal eindigen in juni 2018. Het wordt geleverd via zes werkpakketten:

  • Het uitvoeren van een Europees vergelijkend onderzoek naar mensen die seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport meemaakten en een analyse van het huidige preventiebeleid in elk van de 8 deelnemende landen.
  • Het organiseren van 8 nationale erkenningsfora met beleidsmakers uit de sportwereld en de hulpverlening.
  • Het organiseren van een Europese workshop om: een netwerk uit te bouwen, goede praktijken uit te wisselen en ideeën te verzamelen voor de ontwikkeling van educatief materiaal.
  • Het ontwikkelen van evidence-based educatief materiaal ter preventie van seksueel grensoverschrijdend gedrag in de Europese sportwereld.
  •  

Gloria Viseras

Mijn naam is Gloria Viseras. Ik ben 51 jaar oud en moeder van drie kinderen. Ik ben voormalig nationaal kampioene gymnastiek en één van de 9 Spaanse turnsters tijdens de Olympische Spelen van Moskou in 1980. Jammer genoeg was ik, tussen mijn 12 en 15 jaar, ook een slachtoffer van seksueel misbruik in de sportcontext.

Ik slaagde er gedurende een lange tijd niet in om mijn verhaal te vertellen. Tot ik een vroegere teamgenoot ontmoette, 30 jaar later. Praten over het misbruik heeft me geholpen met mijn herstel en heeft m’n hele leven in een ander perspectief geplaatst. Praten over het misbruik heeft me toegelaten om mezelf te vergeven voor het feit dat ik er lang niet over kon spreken. Het heeft me doen inzien dat het niet mijn fout was.

Vandaag help ik andere sporters om hulp te vinden bij het herstellen van de gevolgen van seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport, en zet ik me actief in voor een gezonde en veilige sportomgeving.

Karen Leach

Mijn naam is Karen Leach. Van mijn 10 tot mijn 17 jaar deed ik aan sport op nationaal en internationaal niveau. Mijn droom was om voor Ierland te zwemmen op de Olympische Spelen. Ik zwom graag, ik hield van mijn sport en niets anders kon me boeien. Om mijn droom te bereiken moest ik echter een zware prijs betalen.

Mijn Ierse Olympische coach misbruikte me mentaal, fysiek, emotioneel en seksueel. Hij ruïneerde mijn kindertijd en vele jaren daarna was mijn leven een hel op aarde door de verschrikkelijke pijn die ik voelde. Wat toen gebeurde in de Ierse zwemsport mag nooit meer gebeuren – iedereen moet de waarheid kennen en kinderen in de sportwereld beschermen.

Ik weet wat het is om in een enorm donkere, verdrietige, eenzame, angstopwekkende plek te zijn, te bang om het aan iemand te vertellen. Mijn boodschap voor jou is – Doe je verhaal alsjeblieft, gebruik je stem, vertel het aan iemand, open je weg naar vrijheid, zoek hulp.

Vandaag ben ik een Overlever van Seksueel Misbruik in de Kindertijd. Dat kan jij ook worden. Jouw Stem, Jouw Leven, Jouw Waarheid.

(English)

Ralf Zitzmann

“It makes sense to speak about, what has happened.”

Ralf Zitzmann experienced sexual violence in his younger days. His football coach was the perpetrator. Ralf describes his story publicly in the project ‘unbreakable’. His coach silenced him with the words: “Ralf, we understand each other. Don’t we?”. Ralf describes feelings of helplessness. He didn’t know who to address about his experience. He is able to talk 30 years later about his experiences. Ralf Zitzmann feels it is important to speak out in an attempt to prevent future sexual abuse.

Website designed and developed by Fuzzy Duck